Петиція від ворога не врятує, але бронювання адвокатів може стати міцним нашийником в руках держави

22.08.2024

Петиція від ворога не врятує, але бронювання адвокатів може стати міцним нашийником в руках держави

На початку серпня 2024 року до Ради адвокатів Київської області звернувся адвокат Григорій Мельник з проханням проінформувати колег про петицію на веб-сайті Президента України за №22/231568-еп щодо звільнення адвокатів від призову на військову службу.

Голова Ради адвокатів Київської області Петро Бойко, ознайомившись з текстом петиції, повідомив у листі-відповіді про наступне.

«Я прочитав ваш лист і ознайомився з Вашою петицією. Вони містять витримки із Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність » і Конституції України, на підставі яких Ви аргументуєте необхідність включити адвокатів до переліку військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Мене ці аргументи не переконали. Вони зводяться до єдиної тези: у разі мобілізації адвоката буде порушено право громадянина на вільний вибір захисника своїх прав і свобод», – звернувся до адвоката голова РАКО.

Окрім того, Петро Бойко сказав, що «ніхто не буде заперечувати, що кожен адвокат – унікальний, але і на фронті кожна людина – унікальна. Кожен поет, артист, художник, всі обдаровані і талановиті люди, які воюють і захищають Україну, вони всі по-своєму унікальні. Тому вільний вибір захисника полягає не у виборі конкретного адвоката, а саме в тому, щоб вибір був вільним, не обмеженим тиском і свавіллям. Для того, щоб зрозуміти, чи є вибір обмеженим у випадку мобілізації адвокатів, наведу наступний приклад. Кількість адвокатів, які обліковуються в Раді адвокатів Київської області, складає біля 11 тисяч адвокатів, з яких не більше 300 адвокатів мобілізовано до війська. Навіть якщо не брати до уваги кількість жінок-адвокатів, то будь-який громадян може вибрати собі найкращого із адвокатів».

Хотів би помилятися, зауважує далі очільник Ради адвокатів Київської області, але, на його думку, «за цими красивими фразами петиції ховається страх і небажання захищати Україну. Ви певно вважаєте, що хтось інший повинен віддати життя за нашу незалежність, це хтось інший повинен втратити ногу, руку, щоб Ви могли спокійно здійснювати свою адвокатську діяльність, отримувати гонорари і врешті-решт жити на власний розсуд. Хочу Вам нагадати про існування статті 65 Конституції України, за якою захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності є обов’язком громадян України. Зараз Україна перебуває у надзвичайній небезпеці, вирішується питання про її існування, доля всього народу і кожного окремо взятого українця. Тільки зі зброєю в руках можливо відстояти щасливе майбутнє! Інших варіантів, на жаль, не існує».

Тож навряд чи вдасться сховатись від ворога за петиціями, адже коли орки прийдуть в рідний дім, то усі найважливіші справи, юридична освіта, адвокатська діяльність тощо втрачають будь-який сенс і просто будуть нікому не потрібні!

Щодо ж можливого докору про несправедливе ставлення держави до адвокатів у порівнянні з правоохоронними органами, які “щасливо” уникнули мобілізації, то на думку П.Бойка, адвокати жодним чином не можуть їм уподібнюватися. Не тому, що таке ставлення до захисту своєї країни є позірним, а тому, що адвокатам за звільнення від мобілізації доведеться відати найцінніше, що в них є, – незалежність.

«Бронювання адвокатів – це міцний нашийник в руках держави і запорука їх слухняності. А цього ніяк ми не можемо допустити! Стоїмо на захисті людей, повинні стати і на захист Вітчизни, бо вона це гостро потребує!», – впевнений голова Ради адвокатів Київської області.

Пройдуть роки. Рано чи пізно ми переможемо в цій кривавій війні. Настане час, коли будуть славити героїв. Тож, ймовірно, зараз варто думати не про петицію, не про те, як сховатись від війни, а про те, що насправді доведеться розповідати своїм онукам.

Станом на 22 серпня 2024 року петиція №22/231568-еп набрала 1330 голосів з необхідних 25000.

Обґрунтування петиції можна переглянути у додатку нижче

Лист щодо петиції про бронювання адвокатів (2.06 MB)
Новини партнерів та ЗМІ